4 udtagninger du bør kende.

Total
6
Shares

I strikkeverden findes der mange forskellige måder at strikke udtagninger på, og det er vigtigt at kende dem allesammen. På den måde kan vi vælge den bedste slags udtagning til det projekt, vi er i gang med at strikke.

Ikke alle udtagninger er ens, og derfor vil de også se forskellige ud i det færdige arbejde. I denne blogpost gennemgår vi fire forskellige slags normale udtagninger og hvordan man kan bruge dem.

Slå om

Dette er uden tvivl den nemmeste måde at tage masker ud på, fordi det eneste vi skal gøre er at vikle garnet rundt om strikkepinden, og så har vi lavet en ny maske. Bagefter skal denne nye maske strikkes på samme måde som de andre.

Denne slags udtagning har en dekorativ finish, fordi den laver et fint, lille hul i det projekt, du strikker (man kan også bruge udtagningen til at strikke knaphuller). Den er mest brugt i hulmønstre og til at strikke dekorative kanter.

På dette billede kan du se, hvordan udtagningen ser ud:

Tag 1 ud

Denne slags udtagning er rimelig nem og god, hvis du er begynder. Med garnet slår vi en ny maske op, akkurat ligesom når vi slår masker op i begyndelsen af et nyt projekt. På billedet ovenfor kan du se, hvordan garnet placeres korrekt.

Det er en udtagning, som vi altid kan bruge, når en strikkeopskrift ikke angiver præcist, hvordan vi skal tage masker ud. Man vil stort set ikke kunne se udtagningen i det færdige projekt, så vi kan bruge udtagningsteknikken både ved ret- og vrangmasker.

Her kan du se, hvordan den ser ud:

Ret og drejet ret i samme maske

Vi starter med at strikke den maske, vi gerne vil tage ud i, som en almindelig retmaske, men vi lader den ikke glide af den venstre strikkepind, når vi har strikket masken.

Mens masken stadig sidder på venstre strikkepind, strikker vi den igen, men denne gang strikkes den i den bagerste løkke. Herefter tages masken af pinden.

På denne måde har vi taget en maske ud, og det færdige resultat vil ligne billedet ovenover.

Det er en nem udtagning, når man har øvet den lidt og den er næsten usynlig i det færdige projekt, selv om man kan se en lille vandret tråd ved udtagningen:

Tag 1 ud til højre/tag 1 ud til venstre

Vi løfter garnet mellem to masker med venstre strikkepind fra retssiden.

Denne nye maske strikkes i bagerste løkke.

På denne måde læner masken sig en lille smule mod højre. Med denne teknik er det nemt at lave perfekte udtagninger i projekter, der kræver symmetri (for eksempel når man strikker sweatre).

For at lave den samme slags udtagning, men som læner sig mod venstre, løfter vi garnet mellem to masker med venstre strikkepind fra vrangsiden. Denne nye maske strikkes i forreste løkke.

Her kan du se, hvordan udtagningerne ser ud i en strikkeprøve. Som du kan se, er den stort set også usynlig, hvis vi sørger for at lade udtagningerne læne sig til den rigtige side:

Og det er det hele! Som du kan se, er der mange muligheder, når du skal lave udtagninger. Vælg den, der passer bedst til dit projekt – det betaler sig i sidste ende.

Her har vi brugt 15mm træpinde og stofgarn i intens blå. Vælg din yndlingsfarve og husk at dele dine projekter med os på Instagram med hashtagget #weareknitters!

You May Also Like